woensdag 15 oktober 2014

GOOISE JEUGDJAREN

Voor veel mensen zijn hun jeugdjaren de gelukkigste periode uit hun leven. Tijdens 'WAR II' was dat voor velen niet het geval.



Bulletje en Boonestaak


Jeugdherinnering aan twee buurjongens, die mij deden denken aan de stripfiguren Bulletje en Boonestaak. (Stripreeks van de schrijver A.M. de Jong)
naarden-bulletje-boonestaak.blogspot.com


Childwood in W War II


Childwood in Naarden during World War II. Holland 1940-1945.
www.wildpacificproducts.com/~vandergeld/html/world_war_ii.html


DAMESCOUPE 1941


Tijdens de Duitse bezetting was het openbaar vervoer overbelast. Toch hield de NS (spoorwegen) de damescoupe in stand. Alleen jongentjes tot 9 jaar werden toegelaten in de damescoupe van de Ie, IIe en IIIe klas.    
www.nicospilt.com/damescoupe.htm


gooi-childhood.


Gooise kinderspelen tijdens de crisis en oorlogsjaren. 
gooi-childhood.blogspot.com


GOOISE STRAATSPELEN


Het kinderspel op straat heeft plaats moeten maken voor het blikken speelgoed van hun ouders. De babyboomgeneratie heeft als laatste op straat kunnen spelen.
straatspelen.blogspot.com


HET PARADIJS


De buitendijkse verdediging van Vesting Naarden bestond uit het Fort Ronduit. Aan de vestingzijde van het fort ligt de Vuurlijn, bestaande uit een wal omgeven door een gracht. Aan de oostzijde van deze gracht ligt een klein paradijsje.
naarden-graszee-paradijs.blogspot.com


HET PARADIJS BIJ RONDUIT


Aan de kust van het Gooimeer ligt het Fort Ronduit. Achter dit fort lag een klein paradijsje, dat verloren ging na de aanleg van de Weg om de Noord.
paradijsje.blogspot.com


HOOIBOUW BIJ VESTINGBOEREN.


De hooibouw bij de Naarder Vestingboeren, was een vermoeiende bezigheid. Bij gebrek aan hooiland werden zelfs de vestingwallen met de zeis gemaaid.
paradijsje.blogspot.com


Kanonskogels in gevels


Antieke kanonskogels als gevelversiering in vesting Naarden. In de muren van de Grote Kerk en een aantal Naardense vestinghuizen zijn oude kanonskogels in gemetseld.  
naarden-gevel-kanonkogel.blogspot.com


Klompenmaker Jan Klomp


Klompenmaker Jan Klomp vestigde zich ca. 1944 in Naarden. Jammer genoeg verstond hij zijn vak niet goed. Maar al doende leerde hij het toch.
gooiland.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=86751


MUIZENVAL BRUG NAARDEN.


Vlak voor de bevrijding in mei 1945, blies de Duitse Wehrmacht rond vesting Naarden drie hefbruggen op. De na-oorlogse noodbrug zorgde voor veel problemen.
muizenval-brug.blogspot.com


MUIZENVAL VAN NAARDEN


Muizenval brug met foto\'s van Diaconessenhuis, Zwemstadion .. enz. Tekst over in 1945 door de Duitsers opgeblazen bruggen rond Vesting Naarden.
gooiland.vijftigplusser.nl/?page=article&warticle_id=6089&MUIZENVAL_BRUG_VAN_NAARDEN-


NAPOLEON\'S SEKREET.


Een Water-Closet is op het platteland een lange tijd een luxe geweest. Men behielp zich met een plee, die ook wel oepdoos werd genoemd.
napoleons-poepdoos.blogspot.com


OUDERWETSE BOERENWAGEN


De ouderwetse boerenwagen werd, generaties lang, gebouwd door vakbekwame wagenmakers. Het was een succesvolle constructie.
boerenwagen.blogspot.com


PROMERS PLEKJE.


Jeugdherinneringen aan bastion en kazerne PROMERS.  
promers-plek.blogspot.com


ROTTERDAMMERTJE - filmpje


Zomer1940, na het bombardement op Rotterdam, worden Rotterdamse kinderen ondergebracht op het platteland. Over de lotgevallen van zo\'n Rotterdammertje gaat bijgaand filmpje.
gooiland.vijftigplusser.nl/?page=article&warticle_id=26893&Het_Rotterdammertje


Spel wijkt voor blik


Binnen de vestingwallen van Naarden vonden vroeger in de smalle straatjes allerlei straatspelen plaats. Sinds hun ouders als speeltje een Heilige Koe hebben aangeschaft, is er voor kinderspel geen plaats meer op straat.
gooiland.vijftigplusser.nl/?page=article&warticle_id=3883&SOEL_WIJKT_VOOR_BLIK


VESTINGBOERDERIJEN


Jeugdherinneringen aan de jaren 1940-1950. Tijdens deze periode stonden er binnen de Naardense vestingwallen nog een groot aantal boerderijen.
naarden-vestingboerderijen.blogspot.com



(C) Jouwpagina.nl - Link aanvragen? Vragen? Opmerkingen? Contacteer deze beheerder.